UUDISEID ekspeditsioonilt:
ELBRUS (5642m, KAUKASUS)
(05.-24.07.2008.a.)


Mõned meediakajastused (pildina) Kaukaasia reisist



  • ERR Uudised: 57 eestlast vallutas Euroopa kõrgeima mäetipu
  • EPL: 57 eestlast vallutas Euroopa kõrgeima mäetipu Elbruse
  • PM: Eestlased vallutasid Euroopa tipu
  • SLÕ: 57 eestlast vallutas Elbruse
  • Delfi: 57 eestlast vallutas Euroopa kõrgeima mäetipu

    20.juuli

    saatis: Triin Tammearu

    Euroopa ja Venemaa kõrgeim mäetipp, Elbrus (5642 m) tehtud.

    Jaan Künnapi Alpinismiklubi õppereis Kaukaasias on jõudnud lõpule. Enamus grupist jõudis Elbruse tippu 17. juuli hommikul. Kogu õppereisi vältel käis tipus 57 eestlast. (Grupi suurus on 79 inimest koos Jaan Künnapiga.) Tipputõusul oli grupiliikmetele toeks Eesti esialpinist Alar Sikk, kes 10 a. tagasi alustas oma alpinistikarjääri sama mäetipu vallutamisega.

    Kõik grupiliikmed on hea tervise juures ning vigastusi esineneud ei ole. Osasid tipputõusjaid kimbutas küll kõrgusest tingitud peavalu, kuid enamusel ei seganud see eesmärgini jõudmist.

    Aklimatiseerumise käigus päästsid JK Alpinismiklubi liikmed mägihaigusest nõrga poolatari, kandes ja lohistades teda 1000 m allapoole. Sellest tulenevalt soovib Jaan Künnap rõhutada, et mäed vajavad professionaale.

    Osad grupiliikmed on peale edukat tipputõusu juba lennukiga teel Eestisse. Bussiga tulijad jõuavad kodumaale 24. juulil.

    14.juuli

    saatis: Triin Tammearu

    Aklimatiseerimistõus Pastuhhovaja kaljudele (kõrgus 4690 m) kulges edukalt ning oli isiklikuks rekordiks ca 40 grupiliikmele. Osa grupist tõusis ka kõrgemale, mille käigus päästsid neli grupiliiget mägihaigusest nõrga poolatari, kandes ja lohistades teda 5100 m kõrguselt alla 4100 m kõrgusele laagrisse. JK grupi arst Airi andis kannatanule meditsiinilist esmaabi, peale mida saadeti poolatar oma grupi juurde taastuma.. Kohalikud päästjad olid nii operatiivse käitumise ja professionaalse abi eest väga tänulikud.

    6 kogenumat grupiliiget jõudsid juba ka Elbruse tippu.

    Kõik grupiliikmed on hea tervise juures, vigastusi esinenud ei ole.

    Täna, 14. juulil puhatakse Terskoli baaslaagris 2084 m kõrgusel. Edasine plaan näeb ette uuesti tõusu Prijuti laagrisse 4100 m kõrgusel homme, 15. juulil, kust hea ilma korral üritatakse tõusu Elbruse tippu 16. juuli varahommikul.

    11.juuli

    saatis: Triin Tammearu

    Sõit Venemaa avarustes kulges viperusteta. Miilits pidas kinni ainult 5 korda. Esmaspäeva õhtul Terskoli (kõrgus 2084 m) kohale jõudes pidas ilma täpselt niipalju, et telgid said enne vihmasabinat ilusasti püsti. Lennukiga paar tundi hiljem saabunud pidid siiski kerges vihmas telke püstitama. Edasi on ilm olnud valdavalt ilus ja päikeseline.

    Grupis on kokku 79 inimest koos Jaan Künnapiga. Umbes 10 grupiliiget on ka eelnevalt Elbrusel käinud.

    Teisipäeval, 08. juulil võeti ette aklimatiseerimistõus observatooriumi lähistele (kõrgus 3145m). Kolmapäeval toimusid õppused kiirevoolulise mägijõe ületamisel. Neljapäeval, 10. juulil tõusti Chegeti mäetippu (3550 m), kus oli võimalik kogeda nii ronimist kaljudel kui laskumisel mööda lumist nõlva glisseerimist ning kirkatööd pidurdamisel. Samuti laskuti mööda kohati 50-kraadise kallakuga murunõlva.

    Kõik grupiliikmed on hea tervise juures, vigastusi esinenud ei ole.

    12. juulil ööbitakse 4200 m kõrgusel, valmistamaks ette tõusuks Elbrusele hiljem. Edasine programm sõltub eelkõige ilmastikust.

  • Tagasi