UUDISEID ekspeditsioonilt:
ANDID-ANTARKTIKA
(01.12.2006 - 25.01.2007)



17.jaanuar (Antarktika)

helistas: Alar Sikk

Grupp on mitmendat päeva baaslaagris (2100m) ja ootavad väikest suuskadega lennukit, mis viiks neid Patriot Hills’i. Sealt siis edasi teine reis suurele mandrile Punta Arenas'esse. Ilma ootel on veel venelaste grupp.

Joogid on joodud aga süüa on veel küllaga. Tervis kõikidel korras. Kalevi silmad samuti korras, oli tavaline lumepimedus.

Järgmine teade tuleb vast juba Punta Arenasest.

Alar, Tarmo, Priit ja kogu grupp tervitab kõiki tuttavaid.

13.jaanuar (Antarktika - tipp tehtud!)

helistas: Jane Riga

13.jaanuar k1616 vallutasid 5 ekspeditsiooni liiget (Jane Riga, Alar Sikk, Priit Melnik, Tarmo Riga, Toomas Sumeri) Antarktika kõrgeima mäe Vinson Massif'i (4892m) (Antarktika kaart). Grupi kuues liige Kalev Järvelill'el jäi eredast päikesevalgusest tingitud silmapõletiku tõttu tipp vallutamata. Tema jäi kaaslasi ootama 3750m kõrgusel olevas viimases laagris. Tänase päeva jooksul laskutakse tagasi baaslaagrisse. Väga on vedanud ilmaga - peaaegu tuuletu ning päikesepaisteline ilm.

Alar Sikk on enda projektist "Seitse Tippu" nüüdseks saavutanud järgmised mäed:
  • Aasia: Dzhomolungma (Mt. Everest), Nepaal/Tiibet – 8848m
  • Antarktika: Mt. Vinson – 4892m
  • Euroopa: Elbrus, Venemaa – 5642m
  • Lõuna-Ameerika: Aconcagua, Argentiina – 6959m
  • Põhja-Ameerika: Denali (Mt. McKinley), Alaska osariik, USA - 6194m
ja veel on sihil viimased kaks mäge:
  • Aafrika: Kilimandzhaaro, Tansaania – 5895m
  • Austraalia: Mt. Kosciuszko – 2228m; kontinendi laiendatud definitsiooni järgi (Austraalia ja Okeaania): Carstensz’i Püramiid, Lääne Uus-Ginea, Indoneesia – 4884m


09.jaanuar (Antarktika)

helistas: Jane Riga

07.jaanuar toimus siis see kauaoodatud lend üle vee Antarktika'sse (Antarktika kaart). 09.jaanuar helistati kodustele Eestis ja teatati, et jõuti kenasti kohale. Kõik on elus ja terved ning ka varustus alles :)

Tagasituleku kuupäevaks pakutakse nüüd kuskil pärast 20.jaanuarit.

05.jaanuar (Punta Arenas)

saatis: Jane Riga

Grupp Puhkus Lõunas annab teada, et 03.jaanuaril lõhkus tuul (35 m/s) Punta Arenase lennuväljal ära Iljushini saba. Uus saba saabub Dubaist paari päeva jooksul, järgmine start on 07.jaanuaril k1600. Seniks veedab grupp aega Torres del Paine rahvuspargis matkates.

28.detsember (Punta Arenas)

saatis: Jane Riga

Varustus kiideti giid Verni (www.alpineascents.com) poolt heaks. ALE briifingul näidati ilusaid slaide Antarktikast ja rõhutati, et vähimagi tervisehäda korral tuleb pöörduda ALE arsti poole. Soojalt soovitati ka kindaid mitte kaotada ja tuulisema ilma korral kindaid üldse mitte käest võtta. Näidati ka slaide nendest, kes eelmist 2 soovitust kuulda ei olnud võtnud. Need ei olnud eriti ilusad slaidid.

Täna õhtul lennuilma ei ole, Patriot Hills´is sajab lund. Järgmine tärmin on 29.detsembri hommikul k0930

Priit ootab siin kasti shampi ;)

26.detsember (Punta Arenas)

saatis: Jane Riga

Ekspeditsioon Puhkus Lõunas annab teada, et on täies koosseisus saabunud Punta Arenas'esse. Homme kontrollib giid meie varustust ja ülehomme on ALE kontoris briifing. Kui ilm lubab, lendame 28.detsembri õhtul Antarktika'sse.

18.detsember (tipp tehtud)

saatis: Priit Melnik

Eile 18.12.2006 jõudsid Alar Sikk ja Andras Kaasik Aconcagua tippu. Teised jõudsid 6600m kõrgusele. Ülitugeva tuule tõttu, mis ähvardas kergemakaalulised ronijad lihtasalt mäelt ära puhkuda, pöördusid teised tagasi. Tingimused olid talvised. Alates 6000m kõrguselt kasutasime kasse, mis ennast täielikult õigustas. Pärast tipuüritust laskusime kohe baaslaagrisse. Järgmisel hommikul laskusime kohe ja jõudsime hilisohtul Mendozasse. Kõik on terved ja tuju hea. Peame Aconcagua ronimist kordaläinuks. Kaks ronijat valmistuvad Antartikaks ja teised lihtsalt naudivad sooja Argentiinat.

Tapsemalt kunagi Eestis.

09.-12.detsember (esimesed tõusud ja baaslaager)

saatis: Priit Melnik

Tegime trekkingu 5000m korgusele. Järgmisel päeval tõusime uuesti 5000m kõrgusele ja ööbisime. Järgmisel paeval tõusime 5500m kõrgusele. Ööbisime, jätsime kaks telki sinna ja tulime alla baaslaagrisse. Praeguse plaani kohaselt mitmed puhkepaevad. Kõigil tervis korras.

08.detsember (baaslaagris)

helistas: Alar

Kogu punt jõudis Aconcagua baaslaagrisse Plaza de Mulas (4200m). Tervis on korras.

01.detsember (teeleminek)

kirja pani: Indrek

Esimene 6-liikmeline punt (Andide meeskond) asus teele. Nende seas on ka kolm JK Alpinismiklubi liiget: ALar Sikk, Priit Melnik ja Pille Saluvere.

Tagasi